lördag 12 april 2008

Att vara fokuserad....



...på det man gör är oftast A och O ute på larm. Men ett oerhört fokuserande kan vara förlamande för tankeverk- samheten i övrigt. Tror jag. I alla fall efter det som hände vid en gräsbrand utanför stan. I "Serien om kollegorna" tänker jag nu berätta om vår alldeles egen Duracell-kanin. Historien beskriver INTE kårens totala genomsnittliga IQ..... eller....?

"-Litet larm, gräsbrand..." , följt av lite tutande och pipande. Man åker med hela styrkan om hela fem man, och möter en liten gräsbrand som man ganska snart får släckt. Vår Duracell-gubbe var inte riktigt med i matchen och kom lite sent till larmplatsen. Kollegorna har redan börjat plocka ihop utdragen slang och krattor mm, när de hör sirener högt ljudande analkas. Brandbilen med den sena kollegan kör upp på plats, och ur hoppar Duracellen. Han springer rakt fram till en slanghäck, en stålkonstruktion med slangen sinnrikt rullad inuti. Fortfarande står kamraterna och ser förvånat på den frenetiskt arbetande kollegan. Nån ropar till honom att "- det är lugnt, det är redan släckt!" , men med ringa effekt. Man ser honom plötsligt koppla ena slangänden till pumpen på bilen, dra på motorvarvet, öppna vattenkranen (fortfarande med slangen kvar i slanghäcken) och med slanghäcken i handen börja springa. Hans tanke var att hinna få ut all slang innan vattnet kom ifatt honom. Med 6 kilos tryck. 25 meter slang. Kollegorna står gapskrattandes och tittar på när Duracellen plötsligt far en meter upp i luften med benen i horisontell linje rakt framåt när vattnet nådde slanghäcken och nöp ihop denna. Tvärstopp! Som sagt, kanske inte den genomsnittliga brandmannens agerande, men hans känsla för att göra en insats kan bara berömmas!

Fast..... jag har ju en till..... åsyftandes ovanstående bild. En vagnhallsport är oftast bara marginellt större än själva brandbilen. Den är också gärna oföränderlig i storlek, åtminstone sidledes. Kollegan skulle backa in brandbilen, och tittar i båda backspeglarna så det 'är klart bakåt. Porten öppen, och han backar in....... i mittenpelaren mellan portarna! Två portar stod öppna och han ägnar inte en tanke åt att dörrhålet plötsligt är hundra gånger större än det brukar. Fokuserad....? Lagom är nog bäst!

Jobbar förstås, det är ju helg. Det är som det är. Alla ni andra; - Ha en riktigt trevlig kväll!

/Tony

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du har inga dåliga kollegor du!!

Anonym sa...

Förresten undrar man ju - lyckas ni släcka några bränder och rädda några patienter? Eller??

Rescue sa...

Jo.... jag minns en sån gång!
:-)

Anonym sa...

Galghumor!! I like!!

Anonym sa...

Detta är nog dagens sanning. Alla har ju varnat en för att jobba i Arvika!! Men fan det är ju kul där i västra området. Människorna helt underbara (en del iaf).

Rescue sa...

Ja, vi har faktiskt ett gott klimat på stationen! Alla trivs, och jag inbillar mig att det smittar ganska lätt på kollegor från andra stationer som är här och jobbar. Jag har under drygt 20 år i princip ALDRIG tyckt det har varit tråkigt att gå till jobbet! Det är ett gott betyg...